Każda kobieta zaczynając dietę, zaczyna od obliczenia
swojego BMI. Jest to najbardziej popularny wskaźnik. Mniej znanym jest
natomiast wskaźnik WHR (Waist to Hip Ratio).
Ogólnie rzecz biorąc jest to stosunek obwodu talii do obwodu bioder.
Jednak po co go liczyć i co nam mówi?
Wskaźnik WHR ukazuje ogólny pogląd jak rozkłada się tkanka
tłuszczowa w organizmie. Pomaga on w określeniu rodzaju sylwetki naszego ciała.
Wskaźnik ten wyróżnia dwa kształty (
gruszka, jabłko) oraz dwa rodzaje otyłości ( brzuszna, pośladkowo-udowa).
Jabłko- częściej spotykane u mężczyzn oraz kobiet po
menopauzie. Jest ona groźna dla zdrowia ponieważ zwiększa ryzyko zachorowania
na wiele chorób, m.in. nadciśnienie, cukrzyca typu II.
Gruszka- najczęściej spotykana u kobiet, tkanka tłuszczowa
gromadzi się w okolicy bioder i ud. Jest mniej ryzykowna jeśli chodzi o
zachorowalność na poważne choroby.
Należy pamiętać, że wskaźnik ten nie jest adekwatny u kobiet
w ciąży.
Wskaźnik WHR liczymy ze wzoru:
WHR= obwód talii (cm)/ obwód bioder (cm)
Nie ma co jednak bawić się w liczenie pisemne. Wiele ludzi
szuka na Internecie tak zwany kalkulator WHR.
Jak interpretować wynik?
W przypadku kobiet:
WHR> 0.8 – otyłość typu „jabłko”
WHR< 0.8 – otyłość typu „gruszka”
W przypadku mężczyzn:
WHR> 1- otyłość typu „jabłko”
WHR< 1- otyłość typu „gruszka”.
Moim zdaniem nie ma co jednak brać sobie tak bardzo do serca
tego wskaźnika. Nawet posiadając idealną figurę, wskaźnik ten wskaże na jedną z
dwóch otyłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz